Ingrijirea Crested Gecko

(Rhacodactylus ciliatus)


Introducere

Numele generic “Rhacodactylus” este de origine greaca : “Rhakos”, Insemnând "coloana vertebrala" si “Dactylus” insemnand "deget". Numele specific “ciliatus” are originea in latina: “Cilia” se refera la "gene", adica la creasta de piele de deasupra ochilor, care seamana cu o geana.

Clasificare

Clasa Reptilia, Ordinul Squamata, Subordinul Scleroglossa, Infraordinul Gekkota, Familia Gekkonidae,Subfamilia Diplodactylinae

Areal de distributie

In salbaticie Crested Gecko pot fi gasiti in partea de sud a insulei Noua Caledonie (insula situata la nord-est de Australia), pe insula Pinilor (insula mica de pe coasta Noii Caledonii), dar si pe insule adiacente insulei Komodo (zonele rosii pe harta).

Crested Gecko au fost dati disparuti; dar, dupa o furtuna tropicala in 1994, au fost redescoperiti. Acestia sunt acum printre cei mai des intalniti gecko din lume, desi exportul acestora din Noua Caledonie este interzisa. Crested Gecko este o specie arboricola si cresc pana la o lungime totala a corpului de 18-22cm, inclusiv coada.

Selecţie

Un Crested Gecko sanatos are ochii, narile si gura curate. Acesta ar trebui sa fie relativ activ (in special puii) si nu letargic. Trebuie evitate animalele care tremura, care nu pot inchide gura, cele ale caror membre par a fi moi (ca de cauciuc), care par ca-si pierd echilibrul, care au probleme de catarare sau aderenta. Animalul ar trebui sa fie robust, nu slab si sa fie fara proeminente la coaste sau solduri.

Morph-uri

Crested Gecko sunt extrem de populari datorita faptului ca exista o mare varietate de culori si modele disponibile; aceste tiparuri fiind denumite "morph-uri". Culorile sunt multiple: de la rosu, masliniu, galben, portocaliu pana la gri si maro; culori care pot prezenta printuri de foc, dalmatian, arlechin, cu dungi, tigrat si combinatii ale acestora. Este dificil sa se precizeze inca de la apariţia unui pui, ce morph va fi atunci când acesta va deveni adult. Parinţii pot fi un bun indicator a ceea ce puiul va arata ca adult. Modelul si culorile, in general, vor ramane aceleasi, doar in intensitate pot aparea modificari (acestea pot sa se intensifice sau pot deveni mai sterse pe masura ce cresc).

Pierderea cozii

Atunci când este ameninţat Crested Gecko poate sa-si detaseze coada (sistemul lui de autoaparare -coada se va zbate dupa ce a fost detasata, pentru a atrage atentia pradatorului si sa se poata salva). Se mai poate rupe si din cauza luptelor intre masculi sau accidental. Pierderea cozii este un fenomen stresant pentru animal. Locul de unde se rupe se va vindeca fara probleme, dar spre deosebire de multe alte soparle, la Crested Gecko coada nu se regenereaza. Coada la Crested Gecko este prehensila (are facultatea de a apuca), dar la multi adulti aceasta nu suporta greutatea corpului (in special la masculi 40-45g) si pentru ca sunt foarte agresivi intre ei, majoritatea masculilor din salbaticie sunt fara coada.

Habitat (captivitate)


Incalzire / iluminat

Spre deosebire de majoritatea celorlalte specii de gecko, Crested Gecko nu necesita nici o suplimentare la incalzire sau iluminat. De fapt, nu se simt bine la temperaturi ridicate. Acestia pot fi crescuti confortabil la temperatura camerei. Un interval de temperatura ideal pentru Crested Gecko este de aproximativ 22 ° C - 25 ° C. Temperaturile pot sa scada la 20°C - 22°C pe timp de noapte, dar temperatura in terariu nu trebuie sa depaseasca 27°C. Daca intr-adevar este necesara suplimentarea de caldura, deoarece in casa aveti temperaturi mai joase, sau aveti nevoie de lumina UV, pentru eventualele plante naturale, se pot monta becuri. Aceste becuri sa fie montate in lateral sus in terariu, deoarece temperatura in partea de sus a terariului nu trebuie sa depaseasca 27°C. Utilizarea unui termometru este recomandata pentru a nu crea o temperatura prea mare. Daca temperatura scade prea mult pe timp de noapte, un bec de 40 wati infrarosu poate fi utilizat in modul recomandat mai sus. Nu folositi becuri normale pe timp de noapte, pentru a pastra ciclul natural noapte/zi.

Umiditatea

Crested Gecko traieste intr-un climat tropical, cu un indice de umiditate destul de mare, de aproximativ 60-80%. Umiditatea in terariu poate fi pastrata prin pulverizare automata sau manuala. Ventilatia terariului determina astfel numarul de pulverizari necesare.

Ventilatia

Crested Gecko nu necesita o ventilatie excesiva; 2 guri mici de aerisire care asigura improspatarea aerului sunt suficiente.

Terariul

Deoarece Crested Gecko sunt arboricoli, terariul este bine sa fie un model mai inalt. De preferat ca o pereche de adulti sa fie intr-un terariu mai mare de 75 litri. O pereche de adulţi poate fi tinuta intr-un terariu din sticla de 45x45x50 cm. Se recomanda ca puii sa fie crescuti in terarii mai mici, pentru a-si gasi hrana mai usor. Amenajarea Terariul este indicat sa aiba locuri mai ferite, pentru ascuns si lucruri pe care sa poata urca:plante naturale si/sau artificiale, piese de pluta, scoarţa, lemne si alte elemente de decor. Atentie sa nu fie toxice si sa fie dezinfectate in prealabil. Pentru substrat se poate folosi orice material: ziare, prosoape de hartie, dar si nuca de cocos, frunze, muschi sau turba. Eu prefer sa folosesc gazon artificial (Fig.1) deoarece pastreaza foarte bine umezeala si e usor de curatat/spalat, nu poate fi ingerat de animale si nu permite insectelor sa se ascunda. E recomandat ca puii sa fie tinuti pe prosop de hartie sau gazon artificial pentru a evita ingerarea de substrat.

Fig.1
Formarea familiilor Crested Gecko pot fi tinuti ca perechi sau in grupuri mici. In formarea grupurilor trebuie avut grija sa nu fie doi masculi maturi in acelasi terariu, deoarece sunt foarte teritoriali si se vor bate in permanenta, altercatii care pot duce la pierderea cozilor sau chiar la deces. La un mascul se pot pune pana la 6 femele si se recomanda a nu se depasi acest numar. Atentie trebuie avuta la faptul ca odata cu numarul indivizior din familie creste si nevoia spatiului.

Hranirea

In salbaticie Crested Gecko mananca fructe foarte coapte (aproape de putrezire) si mici nevertebrate pe care le pot prinde. Un motiv in plus pentru care Crested Gecko sunt preferati ca animal de companie este faptul ca nu necesita o dieta zilnica cu insecte. Acestia pot fi hraniti fie cu praful din pet-shop-uri“Crested Gecko Diet” (care este un fel de pudra care se prepara cu apa) , fie cu piure de fructe si nutrienti care satisfac in totalitate nevoile acestora. Se pot folosi retetele de piure de fructe pentru copii (Baby food), doar ca acestea nu satisfac in totalitate necesarul de nutrienti necesari. Chiar daca sunt tinuti pe retete complecte, nu scoateti de tot insectele din regimul lor. Pot fi hraniti si cu greieri deoarece sunt haiosi si le face bine vanatoarea, dar mai pot fi hraniti si cu alte nevertebrate. Personal recomand viermele de ceara si greierii. A se evita fructele fara a fi pasate in prealabil, deoarece nu au suficienta forta in falci pentru a musca din acestea (ma refer la fructele cu textura mai tare). Crested Gecko sunt recunoscuti ca animale care nu mananca mult. Rar se vede cat mananca, dar daca apar excremente e ok.

Alimente de evitat

Majoritatea recomanda sa se faca pauza la retetele care contin banana, potasiul din banana impiedica asimilarea calciului. Citricele trebuie sa fie evitate, de asemenea, deoarece sistemul digestiv al Crested Gecko nu poate face fata la excesul de acid citric.

Apa

Pentru apa se recomanda a se folosi un vas din care acestia sa bea apa, dar nu toti stiu sa faca acest lucru. Ei preferand sa bea apa din stropii de pe peretii terariului sau de pe plante. Din aceasta cauza se recomanda a se pulveriza apa pe plante si pe sticla, mai ales seara. Acest lucru ajuta si la mentinerea umiditatii in terariu.

Reproducerea

Crested Gecko este una dintre speciile cel mai simplu de reprodus In captivitate. Pentru reproducere trebuie avut grija ca acestia sa fie maturi din punct de vedere sexual (varsta mai mare de 14 luni), iar greutatea acestora sa fie minim 35g la femele si 40g la masculi. Acestia pot deveni activi sexual de la varsta de 10-11 luni, dar se recomanda a se evita acest lucru, deoarece poate avea consecinte dramatice asupra animalului. Pentru depunerea oualor se poate folosi o caserola in care sa fie substrat de cocos foarte bine umezit, iar adancimea substratului sa fie de aproximativ 4cm.

Incubarea

Pentru incubare se poate folosi ca substrat, perlit sau vermiculit ud, pus in caserola in care ulterior se aseaza ouale. Aproximativ 1/3 sa ramana afara, iar 2/3 sa fie acoperit cu substat (Fig.2). Atentie mare ca ouale sa nu fie rasturnate si sa se verifice in permanenta umiditatea din caserola de incubare. Pentru Crested Gecko nu este neaparat nevoie sa se faca gauri de aerisire in caserola.

Fig.2
Ouale de Crested Gecko pot fi incubate la temperatura camerei (aproximativ 23 °C), dar temperatura poate fluctua ca in orice camera . Daca incubarea se face intre 20 -23 °C, Crested Gecko ar trebui sa eclozeze dupa 70-75 de zile (majoritatea vor fi femele), daca temperatura este mai ridicata 24-27 °C, vor ecloza in jur de 60 de zile (majoritatea vor fi masculi). Acestea sunt reguli de baza, dar unele oua necesita incubare mai indelungata. Nu va descurajati atâta timp cât nu mucegaiesc, continua cresterea si raman albe, deoarece acestea sunt oua sanatoase. De obicei, doua oua “surori” vor ecloza unul dupa altul, dar sunt cazuri in care au fost diferente de pana la o luna. Puii pot fi ţinuti in grupuri mari sau individual in recipiente mai mici. Ei vor naparli la 3-5 zile dupa eclozare, moment dupa care pot fi hraniti. Puii pot fi hraniti cu pui de greieri de 2-3 saptamani, tinand cont ca stomacul lor este de marimea distantei dintre ochi si nari.

Sexarea

Crested Gecko pot fi sexati la 4-5 luni. Acest lucru se datoreaza faptului ca la masculi (Fig..3) vor incepe sa se dezvolte 2 umflaturi hemipenale care fac usor sa fie distinsi de female (Fig.4). Aceste proeminente pot sa le dezvolte oricand intre 5 si 9 luni. Sexarea Crested Gecko mai tineri, care nu au dezvoltat inca aceste umflaturi, este posibila prin cautarea porilor deasupra la cloaca, in zonele dintre picioare; masculii au pori, femelele nu. Porii arata ca niste solzi cu un punct In centru (Fig.3).

Fig.3


Fig.4

Boli, ameninţari si problemele de sanatate

Boli Metabolice ale Oaselor (MBD) sau Caderea de calciu Ca multe sopârle, Crested Gecko are nevoie de calciu in dieta lor, pentru a menţine oasele sanatoase si a produce oua cu coaja sanatoasa. Vitamina D3 permite asimilarea calciului. Aceasta poate fi furnizata printr-un supliment alimentar sau prin intermediul unui bec UVB, dar nu a fost inca dovedit ca Crested Gecko poate sintetiza D3 de la o sursa de lumina UVB. Bolile de oase sunt cauzate de insuficienta de calciu si vitamina D3. Un Crested Gecko cu cadere de calciu va avea una sau mai multe din urmatoarele simptome: miscare subreda, spasme, membrele sunt moi, animalul este letargic, este fara pofta de mâncare si are mandibula moale (Fig.5 si 6), ca si cum ar fi de cauciuc. Apariţia acestor simptome este foarte rapida, chiar si peste noapte, mai ales la femelele care urmeaza sa depuna oua. Caderea de calciu este prevenita prin suplimentarea corespunzatoare a nutriţiei. Aceasta poate fi tratata, dar prevenirea este intotdeauna o soluţie mai buna. Unele simptome, cum ar fi membrele indoite, pot ramane permanente chiar si dupa tratarea animalului, deoarece oasele se recalcifica in pozitii incorecte. Calciul lichid si suplimentele de vitamine sunt cele mai bune tratamente. In cazul in care animalul este prea slabit pentru a inghiţi calciu lichid, ar trebui consultat un medic veterinar sau un crescator experimentat.

Fig.5


Fig.6

Sindromul cozii moi (Floppy Tail Syndrome - FTS)

Un Crested Gecko cu FTS va aparea cu coada atarnata in lateral, sau pe deasupra acestuia in momentul in care sta cu capul in jos. Acest sindrom poate aparea din mai multe cauze: -Crested Gecko poate avea un usor deficit de calciu, rezultând slabirea/indoirea zonei osoase a pelvisului. -pelvisul nu poate sustine greutatea cozii unui adult -dormitul in pozitie verticala in captivitate, solicita de asemenea foarte mult zona pelviana, deoarece in salbaticie acestia dorm sub frunze nu atarnati pe sticla. Chiar daca FTS este permanent, acesta nu este genetic si nu le afecteaza deloc sanatatea sau capacitatea de reproducere.

Ranile

Este recomandat sa se aplice betadina la orice rana facuta de muscaturi, taieturi, zgârieturi sau alte rani deschise care ar putea sa se infecteze. In cazul unor afectiuni mai grave, consultati medicul veterinar sau un crescator experimentat. …Mai sunt multe de relatat, dar acestea sunt doar cateva elemente indrumatoare pentru a putea creste aceste minunate animalute: Crested Gecko (Rhacodactylus ciliatus)

25 Nov 2010